BCAA

BCAA

Co to je?

BCAA jsou větvené aminokyseliny L-Leucin, L-Valin a L- Isoleucin. Tyto aminokyseliny tělo nedokáže vytvářet samo!

Proč užívat BCAA?

BCAA jsou větvené aminokyseliny. Jsou to důležité aminokyseliny, ale bohužel tělo si je nedokáže vytvářet samo. Proto je důležité tyto aminokyseliny tělu doplňovat. Dají se získat ze stravy a to z mléčných výrobků a červeného masa, ale není jich tam dostatek. Při cvičení se vyčerpává glykogen ze svalů a po jeho vyčerpání získává tělo energii přímo ze svalů tzn. „začne požírat vlastní svalstvo“ BCAA aminokyseliny zabraňují tomuto „požírání“ tím, že se navážou do svalů a dokážou zásobovat energií. Další účinek BCAA aminokyselin je ten že zlepšuje a zkracuje fázy regenerace po tréninku, urychluje spalování tuků a tím pádem pomáhají při redukci hmotnosti, v neposlední řadě bych zmínil, že BCAA zabraňují vyplavování kyseliny mléčné do svalů a tím pádem prodlužuje výkon svalů a zlepšuje regeneraci.

Proč jsou BCAA pro tělo tak důležité?

  • jsou stavební jednotkou pro bílkoviny
  • výchozí látka pro výrobu ostatních aminokyselin
  • regenerace svalů
  • urychluje spalování tuků
  • pro správnou činnost srdce

Formy BCAA

Dnes na trhu najdeme BCAA ve formě kapslí, tablet, tekuté BCAA a instantní.  Nejúčinnější a nejlépe stravitelné jsou BCAA v instantní formě. Dnes si můžeme vybrat spoustu příchutí, nicméně já mám v oblibě neochucené instantní BCAA, z toho důvodu že tam nejsou žádná přidaná umělá sladidla a stabilizátory. Bohužel díky tomu jsou hořké, ale zato 100% účinné!!!

Dávkování BCAA

BCAA je možné doplnit před, při či po tréninku. Co se týče dávkování, tak základní dávka je 5g (polévková lžíce). V každém balení naleznete vždy odměrku. Při těžším tréninku můžete zvýšit dávkování na 10g před anebo po tréninku.

Pří užívání většího množství  BCAA hrozí zažívací potíže, z důvodu většího zadržování vody v žaludku.